Bihar State GK

Introduction of Bihar 


Bihar, the ancient land of Buddha, has witnessed golden period of Indian history. It is the same land where the seeds of the first republic were sown and which cultivated the first crop of democracy. Such fertile is the soil that has given birth to in numerous intellectuals which spread the light of knowledge and wisdom not only in the country but in the whole world. The state has its capital at Patna, which is situated on the bank of the holy river Ganga. The state as it is today has been shaped from its partition from the province of Bengal and most recently after the separation of the tribal southern region now called Jharkhand.


Q1. Asia’s Biggest Cattle Fair held at which of the following city ?
(A) Sonepur
(B) Hajipur
(C) Buxar
(D) None of these
Ans:(A) Sonepur 

Q2. TISCO plant is located near
(A) Patna
(B) Darbhanga
(C) Dhanbad
(D) Tatanagar
Ans: (D) Tatanagar

Q3. Which is the official language of Bihar?
(A) Hindi
(B) Oriya
(C) Munda
(D) Bihari
Ans: (A) Hindi 

Q3. The East Central Railway zone headquarters is located at
(A) Patna
(B) Hajipur
(C) M uzaffarpur
(D) Katihar
Ans: (B) Hajipur

Q4. Where is Industries Commissioner Office of Bihar situated?
(A) Patna
(B) Gaya
(C) Hajipur
(D) Muzaffarpur
Answer: (A) Patna

Q5. North Bihar is famous for
(A) Agricultural prosperity
(B) Heavy industries
(C) Flood
(D) Famine
Ans: (C) Flood

Q6. State bird of Bihar ?
(A) Sparrow
(B) Crow
(C) Parrot
(D) Bulbul
Ans: (A) Sparrow

Q7. Which of the following state is bordered south to Bihar ?
(A) Uttarpradesh
(B) West Bengal
(C) Jharkhand
(D) Madhya Pradesh
Ans:(C) Jharkhand 

Q8. Valmiki National Park is located in which district of Bihar ?
(A) Patna
(B) Gopalganj
(C) West Champaran
(D) Muzaffarpur
Ans: (C) West Champaran 


Q.1 :  बिहार में सर्वप्रथम किस बैंक की स्थापना हुई थी ?

(a) बैंक ऑफ बड़ौदा

(b) केनरा बैंक

(c) पंजाब नेशनल बैंक

(d) इलाहाबाद बैंक

Answer : इलाहाबाद बैंक

Q.2 :  बिहार के समाचार-पत्रों में सबसे पहले प्रकाशित होने वाला समाचार-पत्र कौन-सा है ?

(a)अमृत बाजार पत्रिका

(b) आज

(c) आर्यावर्त

(d) दि इण्डियन नेशनल

Answer : अमृत बाजार पत्रिका

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!