Chhattisgarh Objective GK Questions and Answers

It is the 10th largest state in India, with an area of 135,194 km2(52,199 sq mi).  Chhattisgarh is one of the fastest-developing states in India. The state was formed on 1 November 2000 by partitioning 16 Chhattisgarhi-speaking southeastern districts of Madhya Pradesh.

History of Chhattisgarh

Chhattisgarh is a young and a new state but the reference of this state can be traced in ancient texts, and inscriptions. In ancient times Chhattisgarh was known as Dakshin Kosala and it is said that Lord Rama has spent some time here when he was on his 14 years exile.The unbroken history of Chhattisgarh of South Kosala can be traced back to fourth century AD. In the 10th century the region was ruled by a powerful Rajput family who called themselves as Haihaya dynasty. This dynasty continued ruling Chhattisgarh for six centuries and about the 14th century it split into parts. The Chalukya Dynasty established its rule in Bastar in the middle ages.The Marathas attacked Chhattisgarh in 1741 and destroyed the Haihaya power.

In 1745 AD after conquering the region, they deposed Raghunathsinghji, the last surviving member of the Ratanpur house. In 1758, the Marathas finally annexed Chhattisgarh. It came directly under Maratha rule and Bimbaji Bhonsle, was appointed the ruler. After the death of Bimbaji Bhonsle, the Marathas adopted the Suba system.In 1818 Chhattisgarh came under some sort of British control for the first time. In 1854, when the province of Nagpur lapsed to the British government, Chhattisgarh was formed into a deputy commissionership with its headquarters at Raipur.The First war of independence in 1857 was spearheaded in Chhattisgarh by Vir Narain Singh who was a benevolent zamindar of Sonakhan.

Chhattisgarh was first used in an official document in 1795, and became popular during the Maratha period. There are three popular stories about the origin of the name.Perhaps the most popular one is that since Chattisgarh means “36 forts”, it denotes the number of forts in the region. Experts do not agree with this explanation as thirty-six forts cannot be identified in the region.An explanation popular with experts and historians, is that Chhattisgarh is the corrupted form of “Chedisgarh”, which means “Stronghold of the Chedis”, Chedis being another name for the Kalchuri dynasty.According to British Chronicler, J.B. Beglar, “the real name is Chhattisghar (36 houses) and not Chhattisgarh. There is a saying that ages ago, about the time of Jarasandha, thirty six families of dalits (leather workers) emigrated southwards from Jarasandha’s kingdom and established them in country, called Chhattisghar”.

Chhattisgarh as a separate state

Separate state demands began as early as in 1920. A lot of demands kept mushrooming at regular time intervals with respect to the separation of the state. In 1924, the Raipur Congress unit demanded a separate Chhattisgarh in the Annual session of the Indian congress in Tripuri. Again in 1954, when the State Reorganisation Commission was set up, the demand for the separation of the state was put forward. Again in 1955, Nagpur assembly came up with the quest of a separate state of Chhattisgarh. Even in the 1990’s, there was an active demand that was progressing regarding the separation. However, later the new National Democratic Alliance or NDA government sent a Separate Chhattisgarh Bill for the approval of the Madhya Pradesh assembly. It was approved and sent to Lok Sabha and Rajya Sabha. The then President of India, K.R. Narayanan, gave a nod of approval for the Madhya Pradesh Reorganisation Act 2000 on the 25th of August, 2000. Later on the 1st of November, 2000, Government of India separated the state of Madhya Pradesh into Chhattisgarh and Madhya Pradesh.

Geography of Chhattisgarh

Chhattisgarh is the 10th largest state in India. The capital of this state, Raipur, is situated on the fertile plains of Chhattisgarh. Strategically, the state is in the central part of India. The northern and southern areas of the state are hilly, and the central part is fertile. The outline map of the state resembles a sea horse. In the north is the end of Indo-Gangetic plain, where the Rihand River drains. The east side of the Satpura range and the west of the Chota Nagpur plateau comprise beautifully to form the hills that divide the great Mahanadi river basin from the Indo-Gangetic plain. The southern part of Chhattisgarh rests with elegance on the Deccan plateau. Mahanadi is the leader of rivers of the state, while other rivers that follow suit in this state are Rihand, Indravati, Jonk, Arpa and Shivnath. Chhattisgarh is located between 21.27° N latitude and 81.60° E longitude.


1. Total area at present of Chhattisgarh state is—
(A) 1,30,194 km2
(B) 1,35,191 km2
(C) 3,02,772 km2
(D) 1,60,194 km2
(Ans : B)

2. The famous Chitrakot waterfall in Chhattisgarh state is situated in ?
(A) Baghel Khand Plateau
(B) Chhattisgarh Basin
(C) Jashpoor-Samri Region
(D) Dandkaranya Region
(Ans : D)

3. In which of the following districts is the maximum Iron-ore produced in Chhattisgarh?
(A) Rajnandgaon
(B) Bastar
(C) Korea
(D) Mahasamund
(Ans : B)

4. The only Jute industry of Chhattisgarh is located in which of the following districts?
(A) Raigarh
(B) Korea
(C) Jashpoor
(D) Raipur
(Ans : A)

5. Total no. of M.L.A. seats in Chhattisgarh is—
(A) 60
(B) 80
(C) 90
(D) 93
(Ans : C)

6. In which of the following districts is Maa danteshwari temple located?
(A) Kanker
(B) Dantewara
(C) Bastar
(D) Raipur (Ans : B)

7. At which of the following rivers is Mini Mata project situated?
(A) Mahanadi
(B) Hasdo
(C) Eb
(D) Shiv Nath
(Ans : B)

8. The capital of Chhattisgarh is—
(A) Bilaspur
(B) Raipur
(C) Jagdalpur
(D) Durg
(Ans : B)

9. How many universities are there in Chhattisgarh?
(A) 2
(B) 3
(C) 7
(D) 5
(Ans : C)

10. Employment Exchange Head office of the Chhattisgarh state is working at—
(A) Raipur
(B) Raigarh
(C) Bilaspur
(D) Durg
(Ans : D)

11. No. of habitated villages in Chhattisgarh is—
(A) 18,720
(B) 20,308
(C) 20,378
(D) 20,478
(Ans : B)

12. Which of the following is situated in the North of tropic of cancer?
(A) Ramanujung
(B) Ambikapur
(C) Baikunthpur
(D) Dareea
(Ans : A)

13. What is the percentage of forested land in Chhattisgarh ?
(A) 35.01
(B) 38.01
(C) 40.85
(D) 43.85
(Ans : D)

14. Ari Dongari range of district Kanker produces Iron-ore. In which of the tehsils is this range situated?
(A) Bhanupratap Pur
(B) Narharpur
(C) Antagarh
(D) Kanker
(Ans : A)

15. In which of the districts is Hasdo-Raipur Coal field situated?
(A) Bilaspur—Sarguja
(B) Sarguja—Jashpoor
(C) Bilaspur—Korba
(D) Korba—Raigarh
(Ans : A)

16. In which of the following districts is Kosse cloth prepared by Kosta tribe?
(A) Durg
(B) Bastar
(C) Raigarh
(D) Korba
(Ans : B)

17. Where is the South-Eastern coal field Ltd. —
(A) In Jagdalpur
(B) In Bilaspur
(C) In Durg
(D) In Raipur
(Ans : B)

18. Where is the Bamleshwari temple situated?
(A) Dongargarh
(B) Antagarh
(C) Bishrampur
(D) Bilaspur
(Ans : A)

19. The Reserved election constituencies for scheduled castes in the state is—
(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) 7
(Ans : A)

20. Which of the following tribes Dhanka is a sub tribe?
(A) Orang
(B) Korba
(C) Bhetra
(D) Kamar
(Ans : A)

21. In which of the following districts is the Cement Corporation of India factory not situated?
(A) Durg
(B) Raipur
(C) Janjgir
(D) Raigarh
(Ans : A)

22. In which of the following districts Century is Mill of Birla situated?
(A) Raigarh
(B) Raipur
(C) Bilaspur
(D) Durg
(Ans : B)

23. Where is the Belladella Iron project situated?
(A) In Bacheli (Jagdalpur)
(B) In Bastar
(C) In Raigarh
(D) In Raipur
(Ans : A)

24. In which district of Chhattisgarh are the maximum no. of wild life sancturies ?
(A) Sarguja
(B) Dhamtari
(C) Bilaspur
(D) Korea
(Ans : A)

25. Which of the following is the smallest unit of democracy?
(A) Gram Panchayat
(B) Janpad Panchayat
(C) District Panchayat
(D) None of these
(Ans : A)

26. Where was the High Court bench of Chhattisgarh established?
(A) In Raipur
(B) In Bilaspur
(C) In Durg
(D) In Jagdalpur
(Ans : B)

27. Who among the following took the Oath as the first Governor of Chhattisgarh state?
(A) Dinesh Nandan Sahai
(B) W. A. Sheshak
(C) K. Shankar Narayan
(D) Surjit Singh Barnala
(Ans : A)

28. Where is the Railway wagon (luggage) repairing centre?
(A) In Raisain
(B) In Raipur
(C) In Raigarh
(D) In Sajapur
(Ans : B)

29. Which one of the following is the first established cement factory in Chhattisgarh ?
(A) Jamul cement factory
(B) Century cement factory
(C) Raymond cement factory
(D) Modi cement factory
(Ans : A)

30. In which of the following districts has the forest helped technology project established?
(A) Raipur
(B) Bilaspur
(C) Raigarh
(D) Bastar
(Ans : D)

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!