Current Affairs Question with Answer

Practices paper for Bank Exam 


Q1. Name the village, which has been adopted by SBI for driving the Aadhaar-based merchant payment initiative, recently?

(a) Rudrapur Village, Uttarakhand

(b) Andhratharhi village, Jharkhand

(c) Bela Village, Uttar Pradesh

(d) Barsam Village, Bihar

(e) Shirki village, Maharastra

 

Q2. Chief Minister Akhilesh Yadav has inaugurated power projects worth over Rs52,000 crore across in the state. Akhilesh Yadav is the present Chief Minister of which of the following state?

(a) Bihar

(b) Maharashtra

(c) Uttar Pradesh

(d) Rajasthan

(e) Other those the given options

 

Q3. How many companies get approved by the IRDA for the R3 application to open shops in India, recently?

(a) Five

(b) Two

(c) Four

(d) Twelve

(e) One

 

Q4. Name the player, who has ended the year on a high by bagging the National title in 6-red snooker, the shorter format of the game?

(a) Aditya Mehta

(b) Chitra Magimairaj

(c) Subhash Agarwal

(d) Pankaj Advani

(e) Anuja Thakur

 

Q5. Name the co-artist, who was in the team that sketched the national emblem ‘Lion Capital of Ashoka’ and decorated the pages of the Constitution’s manuscript, died at the age of 89 in Indore recently?     

(a) Mangesh Reddy

(b) Dinanath Bhargava

(c) Anuj Kumar Misra

(d) Ratneshwar Prasad

(e) Other those the given options

 

Q6. India has tested its ___________ intercontinental ballistic missile (ICBM) in its final operational configuration from Wheeler Island off Odisha , paving the way for its eventual induction into the Strategic Forces Command (SFC) after user-trials.

(a) Agni-V

(b) Prithvi-IV

(c) Pawan-I

(d) Aakash-II

(e) Garud- VII

 

Q7. Which of the following state has launched 25 bio-diesel buses recently?

(a) Uttar Pradesh

(b) Karnataka

(c) Gujarat

(d) Maharashtra

(e) Kerala

 

Q8. How much amount the central government has released for the multipurpose  Polavaram irrigation project in Andhra Pradesh?

(a) Rs.21,345 crore

(b) Rs.12,247 crore

(c) Rs.1,982 crore

(d) Rs.4,230 crore

(e) Rs.6,100 crore

 

Q9. Name the city, which is the first to organised Digi Dhan Mela to promote cashless transactions?

(a) Surat, Gujarat

(b) Chennai, Tamil Nadu

(c) Varanasi, Uttar Pradesh

(d) Gurugram, Haryana

(e) Patiala, Punjab

 

Q10. Name the person, who has resigned from the Rajya Sabha citing health issues recently?

(a) Jaya Bhaduri Bachchan

(b) Mary Kom

(c) Javed Akhtar

(d) Sachin Tendulkar

(e) Mithun Chakraborty

Solutions:-

1. Ans.(e)
Sol. The State Bank of India (SBI) has adopted Shirki village in Pen taluka in Maharashtra for driving the Aadhaar-based merchant payment initiative. Under the initiative, the merchants in the village have been provided with simple android phones with a USB-based fingerprint capture device.The merchant is required to have a bank account with an Aadhaar number needed.

2. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh CM Akhilesh Yadav has inaugurated power projects worth over Rs52,000 crore across the state. Along with projects covering transmission and distribution of electricity, three thermal power plants with the total capacity of 33,000 MW were also inaugurated. This is a major thrust to provide 24-hour electricity to all in the state.

3. Ans.(a)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has approved the R3 application and granted certificate of registration to five global reinsurers to opens shops. The R3 is the final approval from the regulator to begin branch operations. The five global reinsurers that were granted final approval by the regulator are the US-based reinsurer Reinsurance Group of America (RGA), Munich Re and Hannover from Germany, Swiss Re from Switzerland and French reinsurance major Scor.

4. Ans.(d)
Sol. Sixteen-time world champion Pankaj Advani has ended the year on a high by bagging the National title in 6-red snooker, the shorter format of the game. Starting off as the favourite, Advani lived up to the expectations and reclaimed the title, which he had won during the inaugural edition in Bengaluru in 2010. In the final  Advani prevailed over local youngster Ishpreet Chadha 7-4 to clinch the title.

5. Ans.(b)
Sol. Dinanath Bhargava, a co-artist in the team that sketched the national emblem ‘Lion Capital of Ashoka’ and decorated the pages of the Constitution’s manuscript, died at the age of 89 in Indore, Madhya Pradesh.

6. Ans.(a)
Sol. India has tested its Agni-V intercontinental ballistic missile (ICBM) in its final operational configuration from Wheeler Island off Odisha , paving the way for its eventual induction into the Strategic Forces Command (SFC) after user-trials. The nuclear-capable Agni-V, which can even reach the northernmost parts of China with its strike range of over 5,000-km, was test-fired from its canister on a launcher truck.

7. Ans.(b)
Sol. In an effort to reduce pollution caused by diesel buses, Karnataka State Road Transport Corporation (KSRTC) has launched 25 bio-diesel buses in the state. These eco-friendly buses will ply on four routes, including Tirupati and Chennai. Costing around Rs.90 lakh each, bio-diesel buses eject 60-70% less emissions than diesel buses and would reportedly save the Corporation Rs.80 lakh each year.

8. Ans.(c)
Sol. The Centre has through NABARD released Rs. 1,982 crore to Andhra Pradesh towards the Polavaram irrigation project.

9. Ans.(d)
Sol. Digi Dhan Melas has been organised across the country to promote cashless transactions and one such mela was organised in the outskirts Gurugram, Haryana. It was the first such fair in the country outside Delhi post-demonetisation.

10. Ans.(e)
Sol. Actor Mithun Chakraborty has resigned from the Rajya Sabha citing health issues. The 66-year-old actor was nominated to the Upper House by West Bengal’s ruling Trinamool Congress (TMC). He still had nearly two years of tenure remaining in the Rajya Sabha.

 

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!