Hydraulic Machines Quiz

Q1. Power required to drive a centrifugal pump is directly proportional to __________ of its impeller.
A.diameter
B.square of diameter
C. cube of diameter
D.fourth power of diameter
Answer: Option D

Q2. The mechanical efficiency of an impulse turbine is
A.ratio of the actual power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
B.ratio of the actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel
C.ratio of the Work done on the wheel to the energy of the jet
D.none of the above
Answer: Option B

Q3. The overshot water wheels are those in which the wheel runs entirely by the __________ of water.
A.weight
B.impulse
Answer: Option A

Q4. In a Kaplan turbine runner, the number of blades are generally between
A.2 to 4
B.4 to 8
C.8 to l6
D.16 to 24
Answer: Option B

Q5. A Pelton wheel develops 1750 kW under a head of 100 metres while running at 200 r.p.m. and discharging 2500 litres of water per second. The unit power of the wheel is
A.0.25 kW
B.0.75 kW
C.1.75 kW
D.3.75 kW

Answer: Option C

Q6. The static head of a centrifugal pump is equal to the __________ of suction head and delivery head.
A.product
B.difference
C.sum
Answer: Option C

Q7. The ratio of actual work available at the turbine to the energy imparted to the wheel is known as __________ efficiency.
A.hydraulic
B.mechanical
C.overall
Answer: Option B

Q8. Geometric similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them
A.have identical velocities
B.are equal in size and shape
C.are identical in shape, but differ only in size
D.have identical forces
Answer: Option C

Q9. In a reaction turbine, the draft tube is used
A.to run the turbine full
B.to prevent air to enter the turbine
C.to increase the head of water by an amount equal to the height of the runner outlet above the tail race
D.to transport water to downstream
Answer: Option C

Q10. Slip of a reciprocating pump is defined as the
A.ratio of actual discharge to the theoretical discharge
B.sum of actual discharge and the theoretical discharge
C.difference of theoretical discharge and the actual discharge
D.product of theoretical discharge and the actual discharge
Answer: Option C

Q11. Multi-stage centrifugal pumps are used to
A.give high discharge
B.produce high heads
C.pump viscous fluids
D.All of these
Answer: Option B

Q12. The specific speed of a centrifugal pump, delivering 750 litres of water per second against a head of 15 metres at 725 r.p.m., is
A.24.8 r.p.m.
B.48.2 r.p.m
C.82.4 r.p.m.
D.248 r.p.m
Answer: Option C

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!