Hydraulics and Fluid Mechanics Quiz

Q1.The velocity corresponding to Reynold number of 2800, is called
A.sub-sonic velocity
B.super-sonic velocity
C.lower critical velocity
D.higher critical velocity
Answer: Option D

Q2.Whenever a plate is held immersed at some angle with the direction of flow of the liquid, it is subjected to some pressure. The component of this pressure, at right angles to the direction of flow of the liquid is known as lift.
A.True
B.False
Answer: Option A

Q3. A flow in which __________ force is dominating over the viscosity is called turbulent flow.
A.elastic
B.surface tension
C.viscous
D.inertia
Answer: Option D

Q4. If an in compressible liquid is continuously flowing through a pipe, the quantity of liquid passing per second is different at different sections.
A.True
B.False
Answer: Option B

Q5.When the pressure intensity at a point is less than the local atmospheric pressure, then the difference of these two pressures is called vacuum pressure.
A.Agree
B.Disagree
Answer: Option A

Q6. Reynold’s number is the ratio of inertia force to
A.pressure force
B.elastic force
C.gravity force
D.viscous force
Answer: Option D

Q7. Bulk modulus of a fluid __________ as the pressure increases.
A.remains same
B.decreases
C.increases
Answer: Option C

Q8.A water tank contains 1.3 m deep water. The pressure exerted by the water per metre length of the tank is
A.2.89 kN
B.8.29 kN
C.9.28 kN
D.28.9 kN
Answer: Option B

Q9.The depth of water in a channel corresponding to the minimum specific energy is known as critical depth.
A.Agree
B.Disagree
Answer: Option A

Q10.Which of the following statement is wrong?
A. A flow whose streamline is represented by a curve, is called two dimensional flow.
B.The total energy of a liquid particle is the sum of potential energy, kinetic energy and pressure energy.
C.The length of divergent portion in a venturimeter is equal to the convergent portion.
D.A pitot tube is used to measure the velocity of flow at the required point in a pipe.
Answer: Option C

Q11. An open tank containing liquid is made to move from rest with a uniform acceleration. The angle 0 which the free surface of liquid makes with the horizontal is such that (where a = Horizontal acceleration of the tank, and g = Acceleration due to gravity)
A.tan θ = a/g
B. tan θ = 2 a/g
C.tan θ = a/2g
D.tan θ = a2/2g
Answer: Option A

Q12. The flow of water through the hole in the bottom of a wash basin is an example of
A.steady flow
B.uniform flow
C.free vortex
D.forced vortex
Answer: Option C

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!