Indian Geography – Quiz 1

1. Find out the correct group of the rivers that form delta.

A. Godavari, Narmada, Mahanadi

B. Narmada, Kaveri, Mahanadi

C. Godavari, Kaveri, Mahanadi

D. Narmada, Krishna, Kaveri

2. Match list-l (Hydro-electric Power Plant) with List-II (State)

List-I                          List-II

A. Kadana              1.Andhra Pradesh

B. Kalinadi             2.Gujarat

C. Machkund          3.Karnataka

D. Vaiterna             4. Maharashtra

Select the correct answer using the codes given below the lists:

          A       B          C          D

(a)   2      1       3         4

(b)   2      3       1         4

(c)   4       1       3         2

(d)   4       3       1         2

3. The Baglihar Hydro-power project, is located on which one of the following rivers?

A. Beas

B. Chenab

C. Ravi

D. Satluj

4. River Padma is formed by

(a) Ganga and Brahmaputra

(b) Kaveri and Mahandi

(c) Sutlej and Jhelum

(d) None of the above

5. Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source?

(a) Narmada, Krishna, Godavari

(b) Son, Mahanadi, Narmada

(c) Godavari, Krishna, Cauvery

(d) Chambal, Betwa, Luni

6. Match List-l (Hydel Power Project) with List-II (Location)

 List-I                         List-II

A. Balimela           1. Jammu & Kashmir

B. Koyna              2.Maharashtra

C. Kundoh            3.Orissa

D. Salal                4.Tamil Nadu

5. Uttar Pradesh

Select the correct answer using the codes given below the lists:

         A     B      C       D

(a)   3    2     4     1

(b)   5     1    2     4

(c)   3     1    2     4

(d)   5    2    4      1

7.  Which one of the following river is eastern tributary of River Ganga?

A. Gandak

B. Kosi

C. Ghaghara

D. Mahanada

8.  Which one of the following pairs is correctly matched?

A. Gwalior – Betwa

B. Dhaulpur – Chambal

C. Jhansi – Ken

D. Kota – Banas

9. Where do Bhagirathi and Alakhnanda join to form Ganga?

A. Karna Prayag

B. Dev Prayag

C. Rudra Prayag

D. Gangotri

10.  Which is India’s largest lake?

A. Nainital

B. Sambhar

C. Sishram

D. Chilka

Answer:-

**************************************************************************************
1. D
2. B
3. B
4. A
5. B
6. A
7. B
8. B
9. B
10. D

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!