Indian Geography Quiz 4

1. Indian Institute of Pulses Research is located at which place?
A.    Jabalpur
B.    Ahmedabad
C.    Kanpur
D.    Lucknow
Answer: C
2. National Dairy Research Institute is located at which of the following place?
A.    Karnal
B.    Badarpur
C.    Ghaziabad
D.    Solapur
Answer: A
3. In Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana the payment of premium for Kharif crops will be?
A.    3%
B.    4%
C.    2%
D.    1%
Answer: C
4. Comprehensive Crop Insurance scheme (CCIS) was launched during the tenure of which Prime Minister?
A.    Morarji Desai
B.    Chaudhary Charan Singh
C.    Manmohan Singh
D.    Rajiv Gandhi
Answer: D
5. In which year Government of India launched Soil Health Card Scheme?
A.    2012
B.    2013
C.    2014
D.    2015
Answer: D
6. In which year National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was established?
A.    1981
B.    1982
C.    1983
D.    1984
Answer: B
7. Central Institute for Cotton Research is located at which place in India?
A.    Kanpur
B.    Gandhinagar
C.    Surat
D.    Nagpur
Answer: D
8. Vivekananda Parvatiya Krishi Anusandhan Sansthan is located at which place in India?
A.    Dehradun
B.    Almora
C.    Dispur
D.    Kohima
Answer: B
9. Which of the following state is the largest producer of pulses in India?
A.    Madhya Pradesh
B.    Assam
C.    Chandigarh
D.    Punjab
Answer: A
10. Central Rice Research Institute is located at which place in India?
A.    Bhopal
B.    Patna
C.    Cuttuck
D.    Mysore
Answer: C

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!