Machine Design Practice Test: Question Set – 3

Machine Design Quiz Questions and Answers

“Machine design” is the process of engineering design. A machine is made up of mechanisms that work together to satisfy the requirements of what the machine needs to accomplish. Mechanical Design or Machine Design is one of the important branches of Engineering Design.


Free learn and practice for mechanical engineering examination. This Question bank set of “Mechanical Design or Machine Design” Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Performance of an Mechanical”.


Machine Design Practice Test: Question Set – 3


Question 1. In a steam engine, the valve rod is connected to an eccentric rod by means of
(A) Cotter joint
(B) Knuckle joint
(C) Universal joint
(D) Flange coupling

Answer: Option B

Question 2. Guest’s theory is used for
(A) Brittle materials
(B) Ductile materials
(C) Elastic materials
(D) Plastic materials

Answer: Option B

Question 3. Which of the following property is desirable in parts subjected to shock and impact loads?
(A) Strength
(B) Stiffness
(C) Brittleness
(D) Toughness

Answer: Option D

Question 4. The steel widely used for motor car crankshafts is
(A) Nickel steel
(B) Chrome steel
(C) Nickel Chrome steel
(D) High speed steel

Answer: Option B

Question 5. According to I.B.R., the thickness of the boiler shell should not be less than
(A) 4 mm
(B) 5 mm
(C) 6 mm
(D) 7 mm

Answer: Option D

Question 6. Gears are casted by
(A) Sand mould casting
(B) Slush casting
(C) Permanent mould casting
(D) Centrifugal casting

Answer: Option C

Question 7. A tapered key which fits in a key way in the hub and is flat on the shaft, is known as
(A) Feather key
(B) Gib-head key
(C) Wood ruff key
(D) Flat saddle key

Answer: Option D

Question 8. When a bolt is subjected to an external load, the stress induced in the bolt will be
(A) Tensile stress
(B) Shear stress
(C) Combined tensile and shear stress
(D) Any one of these

Answer: Option D

Question 9. The rocker arms in internal combustion engines are of__________.
(A) First type levers
(B) Second type levers
(C) Third type levers
(D) None of these

Answer: Option A

Question 10. Which one of the following loading is considered for the design of axles?
(A) Bending moment only
(B) Twisting moment only
(C) Combined bending moment and twisting moments
(D) Combined action of bending moment, twisting moment and axial thrust

Answer: Option A

Question 11. When a metal or alloy is cold worked,
(A) Its hardness and strength increases
(B) It is worked below recrystallization temperature
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer: Option C

Question 12. In designing a sleeve coupling, outer diameter of the sleeve is taken as (where d =

Diameter of the shaft)
(A) d + 17 mm
(B) 2d + 13 mm
(C) 2d + 20 mm
(D) 3.5d

Answer: Option B

Question 13. When the shaft rotates in anticlockwise direction at high speed in a bearing, it will
(A) Have contact at the bottom most of the bearing
(B) Move towards right of the bearing making metal to metal contact
(C) Move towards right of the bearing making no metal to metal contact
(D) Move towards left of the bearing making metal to metal contact

Answer: Option C

Question 14. A cotter joint is used to connect two __________ rods.
(A) Co-axial
(B) Perpendicular
(C) Parallel
(D) None of these

Answer: Option A

Question 15. The difference between the upper limit and lower limit of a dimension is called
(A) Nominal size
(B) Basic size
(C) Actual size
(D) Tolerance

Answer: Option D