Quantities and Units Mcqs

Q1. Derived units are obtained from various combinations of
A. electrical quantities
B. fundamental units
C. metric prefixes
D. international standards
Answer: Option B

Q2. Scientific notation is a method
A.of expressing a very large number
B.of expressing a very small number
C.used to make calculations with large and small numbers
D.All of the above
Answer: Option D

Q3. If you drop a 5 when rounding a number, you are using the
A.round-to-even rule
B.significant digit rule
C.round-off rule
D.retained digit rule
Answer: Option A

Q3. A measure of the repeatability of a measurement of some quantity is
A.error
B.precision
C.accuracy
D.significant
Answer: Option B

Q4. Another name for “fundamental units” is
A.base units
B.atoms
C.the metric system
D.letter symbols
Answer: Option A

Q5. When using the terms “accuracy” and “precision” for measurements
A.”precision” implies less measurement error than “accuracy”
B.”accuracy” implies less measurement error than “precision”
C.”precision” measures the repeatability of a measurement
D.both terms mean the same thing
Answer: Option C

Q6. The difference between scientific and engineering notation is
A.powers of ten representation
B.single vs. multiple digits before decimal point
C.groupings of multiples of three digits
D.All of the above
Answer: Option D

Q7. The digits in a measured number that are known to be correct are called
A.accuracy digits
B.significant digits
C.error digits
D.precision digits
Answer: Option B

Q8. The unit for frequency is the
A.hertz
B.ampere
C.watt
D.second
Answer: Option A

Q9. Add 21 mA and 8000 A and express the result in milliamperes.
A.21.8 mA
B.218 mA
C.29 mA
D.290 mA
Answer: Option C

Q10. Pico is what relation to micro?
A.one-tenth
B.one-hundredth
C.one-thousandth
D.one-millionth
Answer: Option D

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!