Strength of Materials Quiz

Q1.Strain energy is the
A.energy stored in a body when strained within elastic limits
B.energy stored in a body when strained upto the breaking of a specimen
C.maximum strain energy which can be stored in a body
D.proof resilience per unit volume of a material
Answer: Option A

Q2.A vertical column has two moments of inertia (i.e. Ixx and Iyy ). The column will tend to buckle in the direction of the
A.axis of load
B.perpendicular to the axis of load
C.maximum moment of inertia
D.minimum moment of inertia
Answer: Option D

Q3.The neutral axis of the cross-section a beam is that axis at which the bending stress is
A.zero
B.minimum
C.maximum
D.infinity
Answer: Option A

Q4.Euler’s formula holds good only for
A.short columns
B.long columns
C.both short and long columns
D.weak columns
Answer: Option B

Q5.The object of caulking in a riveted joint is to make the joint
A.free from corrosion
B.stronger in tension
C.free from stresses
D.leak-proof
Answer: Option D

Q6. A steel bar of 5 mm is heated from 15° C to 40° C and it is free to expand. The bar Will induce
A.no stress
B.shear stress
C.tensile stress
D. compressive stress
Answer: Option A

Q7. A body is subjected to a tensile stress of 1200 MPa on one plane and another tensile stress of 600 MPa on a plane at right angles to the former. It is also subjected to a shear stress of 400 MPa on the same planes. The maximum normal stress will be
A.400 MPa
B.500 MPa
C.900 MPa
D.1400 MPa
Answer: Option D

Q8. The stress induced in a body, when suddenly loaded, is __________ the stress induced when the same load is applied gradually.
A.equal to
B.one-half
C.twice
D.four times
Answer: Option C
Q9.If the slenderness ratio for a column is 100, then it is said to be a __________ column.
A.long
B.medium
C.short
Answer: Option A

Q10. A masonry dam may fail due to
A.tension in the masonry of the dam and its base
B.overturning of the dam
C.crushing of masonry at the base of the dam
D.any one of the above
Answer: Option D

Q11.The maximum diameter of the hole that can be punched from a plate of maximum shear stress 1/4th of its maximum crushing stress of punch, is equal to (where t = Thickness of the plate)
A.t
B.2t
C.4t
D.8t
Answer: Option C

Q12.Two closely coiled helical springs ‘A’ and ‘B’ are equal in all respects but the number of turns of spring ‘A’ is half that of spring ‘B’ The ratio of deflections in spring ‘A’ to spring ‘B’ is
A.1/8
B.1/4
C.1/2
D.2
Answer: Option C

Q13.The deformation per unit length is called
A.tensile stress
B.compressive stress
C.shear stress
D.strain
Answer: Option D

Q14. Strain resetters are used to
A.measure shear strain
B.measure linear strain
C.measure volumetric strain
D.relieve strain
Answer: Option B

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!