Uttar Pradesh Gk Quiz

Uttar Pradesh About Us:- 

The history of Uttar Pradesh the Northern Indian state, stretches back technically to its formation on 1 April 1937 as the North-Western Provinces of Agra and Awadh, but the region itself shows the presence of human habitation dating back to between 85,000 and 73,000 years ago.

Uttar Pradesh abbreviated as UP, is the most populous state in the Republic of India as well as the most populous country subdivision in the world. The densely populated state, located in the northern region of the Indian subcontinent, has over 200 million inhabitants. It was created on 1 April 1937 as the United Provinces during British rule, and was renamed Uttar Pradesh in 1950. Lucknow is the capital city of Uttar Pradesh. The main ethnic group is the Hindi people, forming the demographic plurality. On 9 November 2000, a new state, Uttarakhand, was carved out from the Himalayan hill region of Uttar Pradesh.

The state is bordered by Rajasthan to the west, Haryana, Himachal Pradesh and Delhi to the northwest, Uttarakhand and Nepal to the north, Bihar to the east, Madhya Pradesh to the south, and touches the states of Jharkhand and Chhattisgarh to the southeast. It covers 243,290 square kilometres (93,933 sq mi), equal to 7.33% of the total area of India, and is the fourth largest Indian state by area. Hindi is the official and most widely spoken language in its 75 districts along with English. Uttar Pradesh is the third largest Indian state by economy, with a GDP of 9,763 billion (US$150 billion) and the fourth-largest contributor to India’s net domestic product. Agriculture and service industries are the largest parts of the state’s economy. The service sector comprises travel and tourism, hotel industry, real estate, insurance and financial consultancies.

Uttar Pradesh was home to powerful empires of ancient and medieval India. The two major rivers of the state, the Ganges and Yamuna, join at Allahabad and then flow as the Ganges further east.

The state has several historical, natural, and religious tourist destinations, such as, Agra, Varanasi, Allahabad, Kaushambi, Ballia, Shravasti, Gorakhpur, Chauri Chaura, Kushinagar, Lucknow, Jhansi, Bareilly, Budaun, Meerut, Mathura ,Faizabad and Shahjahanpur.

What is famous in Uttar Pradesh?

Uttar Pradesh is known for its rich culture and tradition. Taj Mahal, one of the New Seven Wonders of the World in Agra is also located in Uttar Pradesh. There are different places one can visit in Uttar Pradesh. Agra, Jhansi, Lucknow and Meerut are historical cities famous for their monuments.

1. How many districts are there in Uttar Pradesh?

(A) 69

(B) 70

(C) 71

(D) 72

Ans : (C) Kanshiram Nagar is the 71st District of Uttar Pradesh

 

2. Bharat Kala Bhawan Museum is situated in

(A) Agra

(B) Lucknow

(C) Allahabad

(D) Varanasi

Ans : (D)

 

3. With which of the following country’s collaboration will ‘Tehri Dam Project’ be completed in the State?

(A) Germany

(B) Britain

(C) Italy

(D) Soviet Russia

Ans : (D)

 

4. In which of the following districts is the ‘Mango’ cultivation not done in the State?

(A) Varanasi

(B) Lucknow

(C) Mirzapur

(D) Agra

Ans : (D)

 

5. In which district of Uttar Pradesh has solar energy plant been started?

(A) Agra

(B) Aligarh

(C) Mathura

(D) Etah

Ans : (B)

 

6. By which of the following names is the religious place Varanasi not known in Uttar Pradesh?

(A) Banaras

(B) Kashi

(C) Vishwanathpuri

(D) Suryanagar

Ans : (D)

 

7. Which one of the following parties played a major role in support of Uttaranchal in the northern part of Uttar Pradesh?

(A) Uttarakhand Mukti Morcha

(B) Uttarakhand Raksha Manch

(C) Him Sena

(D) All the above

Ans : (D)

 

8. Which of the following pairs is wrong?

(A) Thumra-dance song

(B) Sanjeeni-romantic song

(C) Lehchari-festival

(D) Kharatitiya-festival

Ans : (C)

 

9. By which districts tribe is the ‘Shera Dance’ done in Uttar Pradesh?

(A) Gorakhpur

(B) Lalitpur

(C) Allahabad

(D) Varanasi

Ans : (B)

 

10. In which city of the State is Pura Banaspati Birbal Sahani Institute situated?

(A) Saharanpur

(B) Kanpur

(C) Lucknow

(D) Jhansi

Ans : (C)

 

11. Which of the following tribes is known as Banrote in Uttar Pradesh?

(A) Raji

(B) Buxa

(C) Tharu

(D) Jaunsari

Ans : (A)

 

12. For which of the following is the cultivation of Tobacco done?

(A) For eating and smoking

(B) For cigarettes manufacturing

(C) For export

(D) For molasses

Ans : (A)

 

13. In which of the following places is the oil refinery in the State situated?

(A) Mirzapur

(B) Mathura

(C) Varanasi

(D) Agra

Ans : (B)

 

14. Which is the longest canal of Uttar Pradesh?

(A) Agra Canal

(B) Sharda Canal

(C) Upper Ganga Canal

(D) Lower Ganga Canal

Ans : (B)

 

15. What is the length of metalled roads in Uttar Pradesh?

(A) 120 thousand km

(B) 100 thousand km

(C) 96,000 km

(D) 98 thousand km

Ans : (C)

 

16. In which of the following places is the Civil Aviation Training Centre situated in the State ?

(A) Allahabad

(B) Lucknow

(C) Varanasi

(D) Amethi

Ans : (A)

 

17. Tell which is the correct pair in following:

(A) Tharu-Mirjapur

(B) Mahigir-Bijnor

(C) Jaunsari-Mathura

(D) Kharwar-Agra

Ans : (B)

 

18. Which of the following cities was the place of reinstallation of Hindu religion by Shankracharya ?

(A) Badrinath

(B) Ayodhya

(C) Prayag

(D) Varanasi

Ans : (A)

 

19. In which of the following cities in the state is sulehkul festival, the symbol of Hindu Muslim unity organised?

(A) Meerut

(B) Aligarh

(C) Lucknow

(D) Agra

Ans : (D)

 

20. Where is the oldest museum of the State situated ?

(A) Allahabad

(B) Lucknow

(C) Mathura

(D) Varanasi

Ans : (B)

 

21. How many members are there in the VidhanSabha ?

(A) 540

(B) 85

(C) 210

(D) 404

Ans : (D)

 

22. Who was the first Lok-Ayukt of Uttar Pradesh?

(A) Vishambar Dayal

(B) Kailash Nath Goyal

(C) Vijai-Luxmi-Pandit

(D) Pt. Dwarika Pd. Mishra

Ans : (A)

 

23. When was the Cinema corporation established in Uttar Pradesh?

(A) 1951

(B) 1956

(C) 1971

(D) 1975

Ans : (D)

 

24. To which of the following parties did the famous freedom fighter Chandra Shekhar Azad belong?

(A) Indian Socialist Republican Force

(B) Azad Hind Force

(C) Forward Block

(D) Indian National Congress

Ans : (A)

 

25. Where was the foundation of News Print Project laid in September 1989?

(A) Varanasi

(B) Moradabad

(C) Lucknow

(D) Allahabad

Ans : (B)

 

26. In which of the following years did the present name of Uttar Pradesh come into existence?

(A) 1947

(B) 1950

(C) 1956

(D) 1935

Ans : (C)

 

27. In which of the following districts is Narora Nuclear Energy Plant established?

(A) Agra

(B) Allahabad

(C) Mirzapur

(D) Bulandshahar

Ans : (D)

 

28. At which of the following rivers has Sharda Canal (Under whom Pilibhit, Bareilly, Shahjahanpur, Lakhimpur, Hardoi, Sitapur, Barabanki, Lucknow, Unnao, Raebareilly, Sultanpur, Pratapgarh, Allahabad area are irrigated) been constructed?

(A) Sharda River

(B) Gomati River

(C) Rihand River

(D) Son River

Ans : (B)

 

29. What is the state flower of the State of Uttar Pradesh?

(A) Gulab

(B) Bhrahm Kalash

(C) Neel Kamal

(D) Champa

Ans : (B)

 

30. In order to protect the wild life how many wild life sanctuaries have been established in Uttar Pradesh?

(A) 17

(B) 11

(C) 27

(D) 31

Ans : (B)

 

31. Which one of the following cities is known as a ‘City of Ghats & Temples’ in Uttar Pradesh?

(A) Allahabad

(B) Kanpur

(C) Mathura

(D) Varanasi

Ans : (D)

 

32. In which place of Uttar Pradesh is the production of Keshar done in Uttar Pradesh?

(A) Tarai belt

(B) Hilly area

(C) Plain area

(D) Plateau area

Ans : (B)

 

33. Magh-Khichari, Gurria, Bajhar, Holi festival are celebrated by which of the following tribes in Uttar Pradesh?

(A) Tharu

(B) Bhotia

(C) Jaunsari

(D) Raji

Ans : (A)

 

34. In which of the following places is wood carving done in the State?

(A) Bareilly

(B) Saharanpur

(C) Lucknow

(D) Agra

Ans : (B)

 

35. In which of the following years was NOIDA set up?

(A) 1970

(B) 1980

(C) 1972

(D) 1976

Ans : (D)

 

36. What is the percentage of total cultivated land of India in Uttar Pradesh?

(A) 15

(B) 17

(C) 19

(D) 22

Ans : (D)

 

37. Which of the following varieties are related with the fruit production in the State-Deshi, Nagpuri, Empthadar, Laddu ?

(A) Apple

(B) Orange

(C) Banana

(D) Maushami

Ans : (B)

38. Where is the National Sugar Research Institute situated?

(A) Varanasi

(B) Meerut

(C) Moradabad

(D) Kanpur

Ans : (D)

 

39. What is the percentage of canal irrigation to the total irrigation in the State ?

(A) 30

(B) 40

(C) 25

(D) 50

Ans : (A)

 

40. What is the length of nationalised metal road in U.P. ?

(A) 15,000 km

(B) 22,000 km

(C) 24,000 km

(D) 26,000 km

Ans : (B)

 

41. With whose help was the revolt at Avadh against the British Administration put down in 1857 ?

(A) Gorkha

(B) Pahari

(C) Jat

(D) Gennan

Ans : (A)

 

42. In which of the following region is the Bhotia tribe found in Uttar Pradesh?

(A) Tarai

(B) Hilly

(C) Plain

(D) Plateau

Ans : (B)

 

43. In which of the following districts is Ayodhya, the birth place of Ram situated ?

(A) Faizabad

(B) Allahabad

(C) Gorakhpur

(D) Akbarabad

Ans : (A)

 

44. At which of the following places is ‘Lathamar Holi’ organised every year during the Holi in the State?

(A) Vrindavan

(B) Barsana

(C) Mathura

(D) Gokul

Ans : (B)

 

45. Where is the Bharat-Kala-Bhawan situated in Uttar Pradesh?

(A) Agra

(B) Allahabad

(C) Varanasi

(D) Lucknow

Ans : (C)

 

46. There is a bicameral-legislature system in the state, one House is known as the Vidhan Sabha, what is the other House known as ?

(A) Rajya-Sabha

(B) Vidhan-Parishad

(C) Cabinet

(D) Vidhan-Mandal

Ans : (B)

 

47. From which of the following Constituencies, was Smt. Sonia Gandhi elected?

(A) Amroha

(B) Rae bareilly

(C) Phulpur

(D) Amethi

Ans : (D)

 

48. Which one of the following is not a ‘KAVAL’ Town of Uttar Pradesh?

(A) Meerut

(B) Agra

(C) Kanpur

(D) Lucknow

Ans : (A)

 

इतिहास:-

उत्तर प्रदेश का ज्ञात इतिहास लगभग 4000 वर्ष पुराना है, जब आर्यों ने अपना पहला कदम इस जगह पर रखा। इस समय वैदिक सभ्यता का प्रारम्भ हुआ और उत्तर प्रदेश में इसका जन्म हुआ। आर्यों का फ़ैलाव सिन्धु नदी और सतलुज के मैदानी भागों से यमुना और गंगा के मैदानी क्षेत्र की ओर हुआ। आर्यों ने दोब (दो-आब, यमुना और गंगा का मैदानी भाग) और घाघरा नदी क्षेत्र को अपना घर बनाया। इन्हीं आर्यों के नाम पर भारत देश का नाम आर्यावर्त या भारतवर्ष(भारत आर्यों के एक प्रमुख राजा थे) पड़ा। समय के साथ आर्य भारत के दूरस्थ भागों में फ़ैल गये। संसार के प्राचीनतम शहरों में एक माना जाने वाला वाराणसीशहर यहीं पर स्थित है। वाराणसी के पास स्थित सारनाथ का चौखन्डी स्तूप भगवान बुद्ध के प्रथम प्रवचन की याद दिलाता है। समय के साथ यह क्षेत्र छोटे-छोटे राज्यों में बँट गया या फिर बड़े साम्राज्यों, गुप्ता, मोर्या और कुषाण का हिस्सा बन गया। ७वीं शताब्दी में कन्नौज गुप्ता साम्राज्य का प्रमुख केन्द्र था।

सांस्कृतिक जीवन:-

उत्तर प्रदेश हिन्दुओं की प्राचीन सभ्यता का उदगम स्थल है। वैदिक साहित्य मन्त्र, ब्राह्मण, श्रौतसूत्र, गृह्यसूत्र, मनुस्मृति आदि धर्मशास्त्रौं, आदि महाकाव्य-वाल्मीकिरामायण, और महाभारत (जिसमें श्रीमद् भगवद्गीता शामिल है) अष्टादश पुराणौंके उल्लेखनीय हिस्सों का मूल यहाँ के कई आश्रमों में जीवन्त है। बौद्ध-हिन्दू काल (लगभग 600 ई. पू.-1200 ई.) के ग्रन्थों व वास्तुशिल्प ने भारतीय सांस्कृतिक विरासत में बड़ा योगदान दिया है। 1947 के बाद से भारत सरकार का चिह्न मौर्य सम्राट अशोक के द्वारा बनवाए गए चार सिंह युक्त स्तम्भ (वाराणसी के निकट सारनाथ में स्थित) पर आधारित है। वास्तुशिल्प, चित्रकारी, संगीत, नृत्यकला और दो भाषाएँ (हिन्दी व उर्दू) मुग़ल काल के दौरान यहाँ पर फली-फूली। इस काल के चित्रों में सामान्यतः धार्मिक व ऐतिहासिक ग्रन्थों का चित्रण है। यद्यपि साहित्य व संगीत का उल्लेख प्राचीन संस्कृत ग्रन्थों में किया गया है और माना जाता है कि गुप्त काल (लगभग 320-540) में संगीत समृद्ध हुआ। संगीत परम्परा का अधिकांश हिस्सा इस काल के दौरान उत्तर प्रदेश में विकसित हुआ। तानसेन व बैजू बावरा जैसे संगीतज्ञ मुग़ल शहंशाह अकबर के दरबार में थे, जो राज्य व समूचे देश में आज भी विख्यात हैं। भारतीय संगीत के दो सर्वाधिक प्रसिद्ध वाद्य सितार (वीणा परिवार का तंतु वाद्य) और तबले का विकास इसी काल के दौरान इस क्षेत्र में हुआ। 18वीं शताब्दी में उत्तर प्रदेश में वृन्दावन व मथुरा के मन्दिरों में भक्तिपूर्ण नृत्य के तौर पर विकसित शास्त्रीय नृत्य शैली कथक उत्तरी भारत की शास्त्रीय नृत्य शैलियों में सर्वाधिक प्रसिद्ध है। इसके अलावा ग्रामीण क्षेत्रों के स्थानीय गीत व नृत्य भी हैं। सबसे प्रसिद्ध लोकगीत मौसमों पर आधारित हैं।

Comments

Mock4Exam © 2017 Frontier Theme
error: Content is protected !!